Over de Kookcafé Generator

Welkom bij de Kookcafé Generator! Dit weblog is gemaakt voor en door deelnemers aan het kookcafé bij Rondomzorg om recepten te bewaren en bij gebrek aan kookideeën de knoop door te kunnen hakken.

Hier worden uitgewerkte recepten geplaatst die je op basis van het soort gerecht en datum kunt vinden in de inhoudsopgave. Verder kun je, wanneer niemand iets weet om te eten, op de generator-knop drukken om een willekeurig recept te selecteren. Het laatst geüploade recept staat op de eerste pagina, klik op "oudere berichten" onderaan de pagina om door de recepten te bladeren.

Heb je ideeën voor recepten of feedback? Stuur het naar de beheerder van dit weblog via het contactformulier linksonder op deze pagina.

maandag 15 juni 2015

Risotto Kip & Paddo's

Italiaans gerecht met rijst gegaard in bouillon met kip, groenten, champignons en kaas. Rijk hoofdgerecht, relatief snel te maken.

Soort: Hoofdgerecht (8 personen)
Kosten: €17,50
Bereidingstijd: 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten:
- 100 gram roomboter
- 500 gram kipfilet (-blokjes)
- 250 gram kastanjechampignons (of andere paddestoelen)
- 1 flinke ui
- 2 winterpenen
- 4 stengels bleekselderij
- 500 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
- 250 ml droge witte wijn (bij voorkeur Frans)
- 1 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
- 100 gram geraspte Parmigiano Reggiano kaas (of Grana Padano voor mildere smaak)
- 75 gram rucola (of andere stevige, pittige bladgroente)
- zout, witte peper en paprikapoeder
- olijfolie om in te bakken
- 4 takjes basilicum


Bereiding:
1. Paddenstoelen:
a. Boen de paddenstoelen tot alle zichtbare vuil er af is. Snijdt de onderkant van de steeltjes en snijdt de paddenstoelen in plakken van ongeveer een centimeter dik. Als je kleine paddenstoelen gebruikt kun je ze ook in kwarten snijden.
b. Verhit een braadpan met een dikke bodem op hoog vuur. Zodra de pan begint te dampen is het heet genoeg en kunnen de paddenstoelen er in. Voorkom aanbranden door de pan te schudden.
c. Bak de paddenstoelen tot ze wat bruin worden, doe dan nog een flinke scheut olijfolie in de pan en bak nog een minuut. Stop wanneer ze hun vocht beginnen los te laten. Haal de paddenstoelen uit de pan en leg ze op een bord. Maal er een ruime hoeveelheid peper en zout over en zet opzij.

2. De kip bereiden:
a. Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2cm en kruid ze licht met zout, witte peper en paprikapoeder.
b. Smelt de helft van de boter in de braadpan waar de paddenstoelen in zaten en bak daarin de kip 5 minuten. Haal de kip daarna uit de pan en leg het apart op een bord.

3. De groenten:
a. Snipper de ui fijn. Schil of schraap de winterpenen, was ze en snijdt ze in kleine plakjes. Was de stengels van de bleekselderij en snijdt ze fijn.
b. Fruit in dezelfde pan als waar de kip in zat de ui, wortel en bleekselderij; ongeveer 5 minuten. Maak intussen de kippenbouillon aan en laat die rustig koken.
c. Voeg de korrels rijst toe en bak ze 1 minuut mee tot ze glazig zien. Schenk dan de wijn erbij en zet het vuur laag.
d. Zodra de wijn is opgenomen door de rijst begin je de bouillon toe te voegen. Doe dat 1 soeplepel per keer en wacht steeds totdat de bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit totdat de rijst gaar is, dat duurt ongeveer 20 minuten. Maak zo nodig wat extra bouillon aan.

4. Samenvoegen:
a. Voeg na tien minuten bouillon scheppen de kipblokjes toe.
b. Wanneer de rijst gaar is kan het vuur onder de pan uit. Rasp 2/3 van de kaas op de risotto en leg de resterende boter erbij. Laat dit 3 minuten rusten met het deksel op de pan.
c. Schep de (gesmolten) kaas en boter door de risotto en schep daarna de paddenstoelen er doorheen. Laat wederom even rusten. De risotto hoort wat vloeibaar te zijn, dus wacht niet tot de rijst 'droog' is.
d. Proef de risotto en breng zo nodig op smaak met peper en zout.

5. Serveren:
Serveer de risotto direct, zo voorkom je dat het uitdroogt. Serveer het op een bedje rucola, of een andere bladgroente, zonder dressing. Je krijgt een mooi resultaat als je een soeplepel gebruikt om de risotto als een bol op het bord te scheppen. Maak het af met wat van de overgebleven kaas en enkele blaadjes gewassen basilicum.

Recept door Anton

1 opmerking:

  1. klinkt lekker, krijg er meteen trek van! ook de andere recepten klinken heerlijk, duidelijk beschreven!

    BeantwoordenVerwijderen