Over de Kookcafé Generator

Welkom bij de Kookcafé Generator! Dit weblog is gemaakt voor en door deelnemers aan het kookcafé bij Rondomzorg om recepten te bewaren en bij gebrek aan kookideeën de knoop door te kunnen hakken.

Hier worden uitgewerkte recepten geplaatst die je op basis van het soort gerecht en datum kunt vinden in de inhoudsopgave. Verder kun je, wanneer niemand iets weet om te eten, op de generator-knop drukken om een willekeurig recept te selecteren. Het laatst geüploade recept staat op de eerste pagina, klik op "oudere berichten" onderaan de pagina om door de recepten te bladeren.

Heb je ideeën voor recepten of feedback? Stuur het naar de beheerder van dit weblog via het contactformulier linksonder op deze pagina.

maandag 15 juni 2015

Stamppot Lente-Ui

Stamppot doet meestal aan winters weer denken, maar deze frisse, knapperige stamppot is vooral ook 's zomers heerlijk. Bovendien zit er lente-ui in, die je 's winters niet zo snel eet. Een goed vullende hap die lekker samengaat met een fijne soep en een sappige braadworst.

Soort: Hoofdgerecht (6 personen)
Kosten: €8,00-€11,00
Bereidingstijd: 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk


Ingrediënten:
- 3 kg kruimige aardappelen (vastkokende aardappelen zijn niet geschikt voor stamppot)
- 500 gram lente-ui of bosui
- 1 teen knoflook
- 1 kleine ui
- 100 gram crème fraîche
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout
- (eventueel zongedroogde tomaten)
- (eventueel 250 gram hamblokjes)


Bereiding:
1. Aardappelen:
a. Schil de aardappelen en snijd ze zo nodig doormidden zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn.
b. Kook de aardappelen in water met wat zout, houd de aardappelen in de gaten zodat ze niet kapot gekookt worden.
c. Je kunt controleren of de aardappelen goed gaar zijn door één van de grotere met een mes tegen de zijkant van de pan doormidden te snijden. Zo voel je goed of ze vanbinnen nog rauw zijn. 

2. De rest:
a. Was de lente-ui en snijd de kontjes en een klein stukje van de top af. Snijd ze vervolgens schuin in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
b. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
c. Fruit alles kort in een wok of grote pan met wat olijfolie totdat het glazig ziet. Zet van het vuur af.

3. Samenvoegen:
a. Giet de aardappelen af en bewaar ongeveer 100 ml van het kookvocht (een koffiekopje). Begin met stampen en giet het beetje kookvocht terug bij de aardappelen.
b. Als de aardappelen allemaal kapot zijn kan de crème fraîche erbij. Roer dit met een lepel er goed door - als je nu doorgaat met stampen wordt het een pap.
c. Als dat goed gemengd is kun je de groente erdoor roeren. Proef daarna de stamppot en breng het zo nodig op smaak met wat peper en zout.
d. Eventueel kun je zongedroogde tomaten of hamblokjes toevoegen. Laat de gedroogde tomaten wel even uitlekken en snijd ze grof voordat je ze erdoor doet. Zorg dat alles uiteindelijk goed gemengd is.

Lekker met een soepje of een sappige braadworst en jus.

Recept door Anton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten